2019-01-29 13:28:31• hírek • közlemény

Több száz szatmári gazdálkodó még mindig nem kapta meg a terület alapú támogatást

Magyar Lóránd szerint felháborító a kialakult helyzet, azonnali lépésekre van szükség, hogy mielőbb megkaphassák a pénzüket a gazdák.

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség által kiadott területalapú támogatások késnek, ez pedig Szatmár megyében több száz gazdálkodót érint. A megye gazdálkodóinak egy része megkapta a támogatást, azonban azok, akiknek a gazdaságát július 1. és október 1. között ellenőrizték, még mindig nem jutottak hozzá. A teledetekciós ellenőrzéseket követően sok esetben az APIA munkatársai a helyszínre is kimentek, ezzel és az adatok feldolgozásával pedig tovább húzódott az amúgy is hosszadalmas procedúra lezárása.


A teledetekciós ellenőrzések egyébként sokakk szerint a legpontosabbak, ugyanis nagy pontossággal meg lehet állapítani, hogy a gazdálkodó valóban azokkal a kultúrákkal rendelkezik-e, mint amiket a támogatás igénylésekor bevallott.


„Lehetőségeimhez mérten Bukarestben mindent megteszek annak érdekében, hogy a támogatásokat mindenki mielőbb megkapja. Felháborító, hogy az APIA-nál ilyen lassan haladnak a dolgok, hiszen a mezőgazdászok nagyon számítanak erre az összegre. Számukra minden hét, minden hónap fontos. A mezőgazdasági bizottságban is felvetem majd a problémát, mert a gazdák számára ez a bizonytalanság komoly gondokat okozhat” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő. „A közelgő európai parlamenti választások a terület-alapú támogatások szempontjából is fontosak: szükség lesz rá, hogy az RMDSZ a lehető legnagyobb számban legyen jelen a plénumban, hogy megakadályozzuk a támogatás összegének csökkentését, sürgessük a bürokrácia egyszerűsítését, és hogy a támogatás kifizetése ne késlekedjen az ellenőrzések esetén sem” – fűzi hozzá.


A mezőgazdászok életét azonban nem csak a késő terület alapú támogatás nehezíti: a harmadik negyedévre kérvényezett gázolaj-támogatás is késik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: